kurşun geçirmez yelekler hakkında bilmeniz gerekenler

41250 kez görüntülendi ve 0 adet yorum yapıldı.

Kurşun geçirmez kevlar balistik yelekler


Jan Szczepanik ve Kazimierz Żegleń adlı iki Polonyalı tarafından 1901 yılında icat edilen, ateşli silahlardan çıkan kurşunların etkisini azaltmak ve patlama sonucunda oluşabilecek şarapnellerden korunmak amacıyla kullanılan ürün çelik yelek, kurşun geçirmez yelek ya da balistik yelek olarak adlandırılmaktadır.

Yumuşak dokudaki yelekler, katmanlar halinde hazırlanmış liflerden ya da örülmüş olarak gruplandırılmakta ve giyen kişiyi küçük ölçekli tabanca ve av mermileri ile el bombası gibi patlayıcıların şarapnel parçalarından korur.

Birleşik devletler yönetiminin yaptırmış olduğu bir çalışmaya şunu göstermiştir ki Vietnam savaşında ölümlerin %45’nin karın ve göğüs bölgelerinden alınan yaralar sebebiyle meydana gelmiştir. Bu da çelik yelek olarak kullanılan koruyucuların önemini göstermektedir.

Yumuşak dokudaki ürünlerde iki tür kumaş vardır.

kevlar mermi çekirdeği mukavemet

Kevlar (Paraaramid)


Yüksek çekilme gerilimine dayanabilen liflerden oluşan ipliksi yapıdadır. Kumaş haline getirilebilir, dokunabilir, dikilebilir ve kesilebilir. Aynı ağırlıktaki ve kütledeki çelikten 5 kat daha sağlamdır. Bir diğer adıda Paraaramid kumaşdır.

Yüksek Moleküler Yoğunluklu Polietilen


Kevlar yada bir diğer adıyla Paraaramit kumaşa alternatif olarak geliştirilmiştir.

Aşınma dayınımı yüksektir. -260°c ILE +80°c arası sıcaklık dayanımına sahiptir. Bakteri üretmez. Yüksek derecede çarpma mukavemeti yüksektir.



"Kevlar yelekler" kevlar'dan dokunmuş kumaşlardan birçok kat üstüste dikilerek yada yapıştırılarak yapılır. Yüksek gerilime dayanıklı lifler kurşunu tutabilmektedir. Bunun yanı sıra liflerin ezilmeye dayanıklılığı yoktur. Bu sebeple kevlardan yapılmış bir ürünün kurşun geçirmeme şartı kevların esnemesidir. İnsan vücudunda kevlardan üretilmiş yelek kurşunu geçirmezken, sert bir madde üzerine gerilen aynı kevlar yelek kurşunu geçirir.

Sivri uçlu mermilerin durdurulabilmesi için daha sık ve daha sağlam bir dokumaya ihtiyaç vardır.

Durdurabildikleri kalibre ve mermi tiplerine göre kurşun geçirmez yelekler seviye katsayılarına sahiptir. Örneğin; Çelik uçlu zırh delici mermiler, kevlar yelekler tarafından durdurulamadığı için kevlar kurşun geçirmez yelek içerisine çok sert seramik levhalar yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bu levhalar çelik uçlu merminin sivri olan ucunu kırarak temas alanını genişletir. Seramik levhaların arkasına yerleştirilen kevlar malzeme de mermiyi durdurur.

Tüm bunlara rağmen kevlar kurşun geçirmez yelek kullanıcısı tam olarak korunmuş değildir. Örneğin, saldırganın kullandığı silahin mermi boyutu değişken olacağından, kurşunun oluşturduğu basınçla hayati organların zarar görmesi veya zaman zaman darbe ile kemiklerin kırılması söz konusu olabilmektedir.

İnsan vücudundaki hayati organları korumak için mutlaka kevlar yelekler kullanılmalıdır.
Yorum Yap / Soru Sor