Bedelli askerlik hizmeti 1111 Sayılı Askerlik Kanunu Neler var?

3697 kez görüntülendi ve 0 adet yorum yapıldı.

Bedelli askerlik hizmeti 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ile düzenlenmektedir. Askerlik hizmetinin nerede, nasıl ve ne şekilde yapılacağı, kimlerin askerlik yapabileceği, kimlerin askerlik yapamayacağı gibi bir çok konu Askerlik Kanunu ve bağlı mevzuat hükümleri ile belirlenmiştir. 3 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan bedelli askerlik kanunu da 2014, 2011 ve 1999 yılında yayımlanan bedelli askerlik kanunları da aslında 1111 Sayılı Askerlik Kanununda düzenleme yapan ek kanunlardır. Bu yazımızda sizlere 3 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan Bedelli Askerlik Kanununda yer alan hükümleri inceleyeceğim.

Bedelli askerlik 2018 Yılında Çıkarılan Bedelli Askerlikte Yaş Sınırı Nedir?
Bedelli Askerlik Kanunu ile 1111 Sayılı Askerlik Kanununa eklenen geçici maddede “…her ne sebeple olursa olsun henüz fiilî askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dâhil) önce doğan…” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeden şunu anlıyoruz. 2018 Yılında çıkarılan bedelli askerlikten 1 ocak 1994 tarihinden önce doğanlar faydalanacaktır. Fakat burada kritik bir ifade yer almaktadır. Kanunda “ve” bağlacı kullanılmıştır. Yani bir kişinin 2018 yılında çıkan bedelli askerlikten faydalanabilmesi için hem 1 ocak 1994 tarihinden önce doğmuş olması hem de henüz askerlik hizmetine başlamamış olması gerekmektedir. Peki askerlik hizmetine başlamak tam olarak neyi ifade etmektedir?

Askerlik Hizmetine Başlamak Nedir?
Bedelli askerlik kanununda bedelli askerlikten faydalanmak için askerlik hizmetine henüz başlamamış olma şartı getirilmiştir. Bilindiği üzere askerlik hizmeti sülüs kağıdı (askere sevk belgesi) alındığı anda başlar. Eğer bir kişi sülüs kağıdı aldı ise yani askere sevk belgesi aldı ise askerliği başladı sayılır. Artık o kişi ne yaparsa yapsın bedelli askerlikten faydalanamaz.

Sülüs Kağıdı Ne Zaman Çıkar?
Askere alımlar ülkemizde temelde 4 celp döneminde yapılmaktadır. Bu celp dönemleri Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım celp dönemleridir. Bu celp dönemlerine ek olarak bir de celp grupları vardır. Kişi mesela Mayıs celp döneminde A Grubu olarak askere alınabilir. Kişi aynı zamanda Mayıs celp döneminde B Grubu olarak askere alınabilir. A Grubu olarak askere gidecek kişilerin sülüs kağıtları (askere sevk kağıtları) askerlik yerleri açıklanır açıklanmaz düzenlenir. Yani A Grubu olarak askere gidecek kişilerin sülüs kağıtları askerlik yerlerinin açıklandığı an düzenlenmektedir. O andan itibaren kişinin de askerliği başlamış sayılır…B Grubu olarak askere gidecek kişilerin sülüs kağıtları ise askerlik yerleri açıklandıktan 45 gün sonra düzenlenir. Bu bilgilere ek olarak askere alımlarda kişilerin % 90’ı A Grubu ve % 10’un da B Grubu olarak askere alınmaktadır. Bu veriler ışığında değerlendirdiğimiz zaman şunu görüyoruz. Eğer bedelli askerlikten faydalanmak istiyorsanız sülüs kağıdı almadan önce mutlaka bedelli askerlik işlemlerine başlamanız gerekiyor.

2018 Yılı Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?
1111 Sayılı Askerlik Kanununa eklenen geçici maddede “…15.000 Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.” ifadesi yer almaktadır. 2018 Yılında çıkarılan bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanmak isteyen kişilerin 15.000 Türk Lirası yada bu paraya denk yabancı bir para birimini ödemesi gerekmektedir. Yani illa Türk Lirası ödemenize gerek yok. Eğer sizin 15.000 TL değerinde dolarınız var ise bedelli askerlik parasını dolar ile de ödeyebilirsiniz. Burada önemli olan bu paranın TL karşılığının 15.000 TL’ye denk gelmesi…

21 Gün Temel Askerlik Eğitimi Nasıl Uygulanacak?
Bedelli askerlik kanununda 21 gün temel askerlik eğitimi yapmak zorunluluğu vardır. Bedelli askerliğe başvuru yapan ve sağlığı yerinde olan herkesin 21 gün temel askerlik hizmeti yapması yasa ile kayıt altına alınmıştır.
Yorum Yap / Soru Sor